Go to Top
              NL        ENKimiko Goodings en Kristina ten Bosch – winnaars MAF Awards

MAF_ZA21112015_10MAF_ZA21112015_05

Kimiko Goodings | winnaar Young Masters Award 2015 
De Young Masters Award werd dit jaar gewonnen door Kimiko Goodings, afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Met haar installatie ‘Sleepover’ sleepte zij de stimuleringsprijs ter waarde van € 1.000,00 in de wacht.

De jury bestond uit kunstenaars Lotte Middendorp, Loes Heebink en Bouke Groen. Naast criteria als kwaliteit en originaliteit, vond de jury het belangrijk dat een werk een speciale beleving tot stand brengt bij de kijker. Ook is het bij deze stimuleringsprijs belangrijk dat de jury ontwikkelingspotentieel ziet bij de winnaar en dat het werk nieuwsgierig maakt naar meer uitingen van de kunstenaar. Al deze criteria werden door Kimiko Goodings in bijzondere mate vervuld. ‘Sleepover’ is een raadselachtig videowerk met een rijke en zeer eigenzinnige beeldtaal waarbij men een ‘dag zonder eigenschappen’ voorbij ziet glijden. Het zijn poëtische beeldassociaties die een eigen creatieve manier van denken laten zien en de wereld van de kunstenaar visualiseren.

Citaat uit het juryrapport: “De kijker wordt meegezogen in het beeld en blijft geboeid kijken omdat er steeds weer andere bizarre intrigerende scènes volgen. Het geluid is net zo gelaagd als het beeld en geeft een extra dimensie aan de sfeer die opgebouwd wordt; het blijft intrigeren.”Kristina ten Bosch | winnaar Young Masters Audience Award 2015
De MAF Young Masters Audience Award werd toegekend door de bezoekers van het Media Art Festival en ging naar Kristina ten Bosch, afgestudeerd aan de AKI Artez in Enschede met de installatie ‘Modernist Film’. Ten Bosch houdt zich bezig met de lang vergeten perfectie en abstractie van oude modernistische fotografie. De vormen en lijnen hiervan zijn clean, het zijn esthetische structuren, er is veel contrast en een specifieke invalshoek gekozen. Dit resulteerde voor MAF 2015 in een opstelling bestaande uit een drietal fascinerende zwart-witte projecties die op verschillende origineel gekozen dragers de fascinatie van de kunstenaar tot uiting brachten.

Algemene opmerking van de jury over de Young Masters expositie van deze editie van het Media Art Festival is dat opvallend veel inzendingen zich bezig hielden met de diffuse scheiding tussen de werkelijkheid en de virtuele wereld en de eigen rol van de kunstenaar daarin. De jury ziet hierin een duidelijke weerspiegeling van de tijdsgeest en de wereld waarin vooral jonge mensen, en kunstenaars in het bijzonder, zich bewegen.