Go to Top
              NL        ENMedia Art Festival 2015

Op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november gaat het Media Art Festival feestelijk van start met de opening van de Young Masters expositie en heel veel extra’s. Vanaf 12.00 uur ben je van harte welkom, de toegang is het hele weekend gratis!


OPENINGSWEEKEND | ZATERDAG 31 OKTOBER

12.00 uur
OPENING YOUNG MASTERS Expositie

Doorlopend van 12.00 tot 17.00 uur

PES ANIMATIEFILMS
4 pakkende eet-animaties, waaronder ‘Fresh Guacamole’, de kortste film die ooit voor een Oscar genomineerd is; van de meester animatiemakers PES uit Californië

WAFELSTOELEN
Kunstenaar Lambert Kamps is aanwezig met wafelstoelen die eten en kussens produceren. Je kunt er wafels mee bakken en van polyetherschuim wafelvormige kussens maken.

J.HORST SUPERWORST
Het succesnummer van UIT Leeuwarden! Herkansing voor iedereen die toen achter het net viste omdat de geëlektrocuteerde hotdogs te snel op waren!

MCJEZUS’
Performance Casper Braat

BIETBOX
Workshop voor grote en kleine kinderen

MUTANT ME
Maak collages met je eigen lichaam als basismateriaal, van Nou&Herkauw, makers van interactieve installaties en games

13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur
PERFORMANCE ANNA FRIJSTEIN (ca. 20 minuten)

18.30 tot 20.00 uur
BITTERBUFFET VAN MARKUS BINNER

Een menu van bitternoten:

  • fruitige fluweelsoep
  • wintersalades
  • knapperbrood
  • steenpaddestoelen risotto
  • cacaotarte

Bitter, de smaak die balancering vergt; de smaak die smeekt om het samenspel van aroma’s.
Bitter is de streep door de overeenkomst dat eten gewoon lekker moet smaken.

Beeldend kunstenaar Markus Binner werkt al jaren met het thema ‘Bitter’. Hij belicht de politieke, economische, esthetische, culinaire en gezondheidsaspecten van eten.

Mee-eten?
Voor slechts 10 Euro (exclusief drankjes) kun je deelgenoot worden van deze ervaring. Reserveren is wel noodzakelijk. Dat kan tot uiterlijk vrijdag 30 oktober via
mediaartfriesland@gmail.com

20.00 uur
ALLICHT VERTEERBAAR
Audiovisuele performance voor na het eten van AV MARIA , met o.a. Jos Blomsma, Michel Pitstra en Dirk Bouke van der StaalOPENINGSWEEKEND | ZONDAG 1 NOVEMBER

12.30 tot 16.00 uur
FOOD futures discussie

Op de zondagmiddag van ons openingsfestival zoeken we de diepte op. Samen met kunstenaars en andere experts en activisten gaan we in discussie over de toekomst van voeding en voedselproductie en welke rol kunstenaars kunnen spelen in de ontwikkeling van nieuwe patronen en technologieën.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Natuur vs. Cultuur
Waar ligt de scheidslijn tussen natuur (die uit zich zelf groeit) en gecultiveerde natuur (dat de mens gecontroleerd laat groeien)?

Natuur vs. Technologie
Hoe komt de mens (en zijn 6 miljard soortgenoten) aan zijn voedingsstoffen?

Technologie vs. Cultuur
Is de mens bereid zijn eetcultuur aan te passen aan slimme technologische oplossingen voor de voedselproblematiek? Of zijn traditie en gewoonte sterker?

Industrie vs. Individu
Wie bepaalt wat je eet? De voedingsindustrie of jij zelf? Massaproductie of individuele kweek?

Deelnemers:
Mac van Dinther, eetschrijver
Van Dinther is restaurantrecensent van de Volkskrant. In 2011 verscheen van hem ‘Ons Eten’, een boek over de herkomst van een Nederlandse maaltijd. Momenteel schrijft hij in de Volkskrant de serie 10 Geboden van Goed Eten. Dat wordt volgend jaar in boekvorm uitgegeven.

Casper Braat, kunstenaar
Braat neemt als Young Master deel aan MAF; van zijn hand is het spraakmakende werk ‘McJezus’.

Jan Klug, geluidskunstenaar
Klug is musicus, videokunstenaar en media programmeur. Voor de gelegenheid zoekt hij de verbinding tussen zijn kunst en voedsel en brengt die tijdens een performance met geluidskunstenaar toktek ten tonele.

Marinthe de Hek, Youth Food Movement (YFM)
Het YFM is een nationale jongerenbeweging die inzet voor een gezonder en eerlijker voedselsysteem. De Hek is een van de drijvende krachten van de Friese afdeling van het YFM.

Markus Binner, kunstenaar
Binner doet onderzoek op het gebied van kunst en eten. Eerder heeft hij o.a. ‘Das mag ich nicht – Dat lust ik niet’ uitgebracht, een project over smaak en hekel aan de weerskanten van de Duits-Nederlandse grens.

Arne Hendriks, kunstenaar
Hendriks heeft een aantal jaren geleden het project The Incredible Shrinking Man opgezet. Via speculatief design onderzoekt Hendriks de gevolgen van het krimpen van de mens tot 50 centimeter, waardoor wij minder energie, eten en ruimte nodig zouden hebben en veel problemen in de wereld verholpen zouden kunnen worden.

Goed om te weten:
De gespreksleiding is in handen van mediakunstenaar Adri Schokker, voertaal is Engels, het publiek is van harte uitgenodigd om zich in de discussie te mengen. De toegang is gratis.

14.15 uur
JAN KLUG EN TOKTEK, performance