Go to Top
              NL        EN


Stichting Media Art Friesland bundelt expertise op het gebied van mediakunst en brengt deze kunstvorm onder de aandacht van een breed publiek. Met de organisatie van het jaarlijks Media Art Festival creëert de stichting een podium voor jong, pas afgestudeerd talent in de mediakunst en nodigt zij gerenommeerde binnen- en buitenlandse kunstenaars uit om hun werk te presenteren. Het Media Art Festival (MAF) is het enige festival voor mediakunst in Noord-Nederland.


 

MAF 2016 | 1 tot en met 18 december

MEDIA ART FRIESLAND INTRODUCEERT NIEUWE MAF YOUNG MASTERS AWARD
AADK Spain en Stichting Media Art Friesland bundelen krachten

Met ingang van de komende editie van het Media Art Festival in december dit jaar ontvangen de winnaars van de Young Masters competitie voor nieuwe mediakunst een aantrekkelijke nieuwe prijs. Zij mogen een maand lang verblijven in de AADK Spain kunstenaarsresidentie voor artistiek onderzoek en productie in de inspirerende omgeving van de Spaanse stad Blanca.

AADK Spanje beschikt over goed geoutilleerde studio’s, expositieruimtes en biedt intensieve artistieke coaching bij het maken van nieuw werk en het inrichten van tentoonstellingen. De organisatie streeft naar een zinvolle integratie van kunst in de lokale gemeenschap. Met een voor 6.000 inwoners bovengemiddeld aantal expositieruimtes en kunstwerken in de openbare ruimte is Blanca een uitstekend voorbeeld van hoe hedendaagse kunst bij kan dragen aan de economische en culturele ontwikkeling van een stad. Het residentieprogramma wordt uitgevoerd door internationaal gerenommeerde kunstenaars en curatoren die een sterke band hebben met de lokale gemeenschap en die de gastkunstenaars snel wegwijs kunnen maken.

Media Art Friesland Foundation en AADK Spanje geloven sterk in directe lokale en trans-lokale samenwerking. Daarom hebben de organisaties besloten om samen te werken door expertise te delen en de schaarse productiebudgetten zo efficiënt en inspirerend mogelijk in te zetten. Maximaal drie winnaars van het Media Art Festival worden door een internationale jury en het publiek aangewezen om een maand in Spanje door te brengen. De kosten voor reis, verblijf en artistieke coaching worden gedragen door de samenwerkende partijen. Er wordt gescout naar Nederlandse en internationale nieuwe talenten die niet langer dan vijf jaar geleden begonnen zijn aan hun beroepspraktijk. Kunstenaars kunnen ook op eigen initiatief werk insturen voor selectie.

Tijdens de residentieperiode ontwikkelen kunstenaars hun artistieke vaardigheden en inzichten verder. Daarbij worden zij begeleid door Abraham Hurtado en Elena Azzadín van AADK Spanje. De resultaten van de werkperiode worden gepresenteerd in de expositieruimtes van het  AADK hoofdkwartier Centro Negra in Blanca, op het Media Art Festival in Leeuwarden en op andere internationale locaties uit de uitgebreide netwerken van de samenwerkende organisaties.

Jonge mediakunstenaars die geïnteresseerd zijn in deelname aan de Young Masters competitie worden uitgenodigd om vóór 15 juli 2016 documentatie te sturen naar mediaartfriesland@gmail.com. Geselecteerde kunstenaars nemen deel aan de Young Masters tentoonstelling in december 2016 in Leeuwarden. Uit maximaal 15 deelnemende kunstenaars worden drie winnaars geselecteerd voor het residentieprogramma bij AADK Spain dat plaatsvindt tussen april en augustus 2017.

Meer informatie: www.aadk.es