Go to Top
              NL        ENKarlijn_Sibbel
Karlijn Sibbel: Industry by Nature

Als onderzoekend ontwerper, gefascineerd door materialen en processen, onderzoek ik hoe ik de potentie van materiaaleigenschappen kan benutten om nieuwe materialen en productieprocessen te ontwikkelen. Met een achtergrond en enorme interesse in bèta is het zoeken naar connecties en samenwerking met de wetenschap mijn passie.

In mijn project ‘Industry by Nature’ onderzoek ik hoe ik de groei van de natuurlijke grondstoffen, algen en zout, kan sturen om ze een vorm aan te laten nemen. In samenwerking met een scheikunde docent onderzoek ik hoe ik zoutkristallen in een 3-dimensionale vorm kan laten groeien door middel van gereguleerde groei. Deze kristalvorming stuur ik door data zoals tijd en temperatuur om daarmee verdamping te reguleren. Zo laat ik kristallen in een schaalvorm groeien. Waarna ik deze vorm, als een kristalzaad, in een oplossing plant waardoor de groei van meerdere kristallagen de vorm verstevigt. Ook gebruik ik zout als textielverharder door kristallen op flexibele vormen te laten groeien.

Naast het onderzoeken van het sturen van de groei van de natuurlijke grondstof zout, heb ik me ook verdiept in de mogelijkheid om algen in een 3 dimensionale vorm te laten groeien.

Zo hebben algen licht, CO2, water en voedingstoffen nodig om te groeien. Door deze elementen te reguleren, kan ik de groei van de algen manipuleren. Hiervoor heb ik een machine (bioreactor) gebouwd waarmee ik onderzoek hoe ik de algen, door plaatselijke belichting en roterende bewegingen, in een 3 dimensionale vorm kan laten groeien. Daarnaast onderzoek ik hoe de algen door middel van vriesdrogen vervolgens tot een materiaal kunnen worden gemaakt.

Om dit te onderzoeken heb ik samengewerkt met twee ‘bio-process engineers’ van de Wageningen Universiteit. Mijn overtuiging is dat dit soort samenwerkingen tussen ontwerpers en wetenschappers voor beide partijen interessante mogelijkheden biedt.


Wanneer: 31 oktober tot en met 21 november

Locatie: Westerkerk

Opleiding: ArtEZ Hogeschool voor Kunsten, Arnhem

Website: karlijnsibbel.wordpress.com

Categorie: young masters