Go to Top
              NL        ENGoof_Kloosterman
Goof Kloosterman: Plausibly Different Equal Events 002

Goof Kloosterman onderzoekt op een aftastende manier hoe beeld via apparatuur wordt gevormd. Hij observeert, bevraagt en misbruikt de processen die daaraan ten grondslag liggen, om vervolgens door het onverwachte verrast te worden. In zijn abstract ogende installaties maakt hij op poëtische wijze het momentum zichtbaar waarop het irrationele het overneemt van het rationele.

De installatie ‘Plausibly Different Equal Events 002’ die Goof Kloosterman in deze tentoonstelling toont, bestaat uit lampen, camera’s, stappenmotors, een draaiende plaat en twee televisieschermen. Geprogrammeerde computers sturen de diverse componenten aan. De mogelijke uitkomsten van de verschillende algoritmes zijn door het menselijke brein niet meer uit te denken; het is de schijnbare toevalligheid die het uiteindelijke beeld bepaalt. Daarnaast stapt de toeschouwer na het zien van de video’s over in een andere realiteit. Hij is toeschouwer en onderdeel van de installatie tegelijk en moet zijn eerdere realiteit bijstellen.

De technische installaties van Goof Kloosterman en de beelden die daaruit voortkomen, vragen de toeschouwer om een bewuste, maar open blik, zodat ze opnieuw en meer gevoelsmatig kunnen worden geïnterpreteerd.

Goof Kloosterman (1989) behaalde in 2014 de Bachelor Fine Art aan de HKU in Utrecht. In datzelfde jaar werd hij genomineerd voor de TENT Academy Award, voor de Ron Mandos Young Blood Award en de Wim Bors Young Master Award van het Media Art Friesland festival. De laatste twee awards won hij ook. Dit jaar was zijn werk te zien zijn in de tentoonstelling Swim with the Current, Stand like a Rock georganiseerd door galerie Ron Mandos, in het hoofdkantoor van de Europese biënnale Manifesta en DutchCulture & op STRP Biënnale.


Wanneer: 31 oktober tot en met 21 november

Locatie: Westerkerk

Website: www.goofkloosterman.nl

Categorie: specials