“Free Zoo” is een licht- en geluidsinstallatie die je meeneemt naar een wildreservaat met zeldzame dieren en vogels.

Na zonsondergang hoor je vogels met hun vleugels wapperen, tijgers en luipaarden brommen, en beren die gaan vissen in het water. “Free Zoo” vraagt aandacht voor bedreigde diersoorten. Maar verder is deze parade van dieren ook een poging om de balans te vinden tussen onze nostalgie naar de oorspronkelijke harmonie tussen mens en natuur en de constante strijd tussen die twee.

Zie de dieren lopen op YouTube:
https://youtu.be/tmUxJBcwa3c

www.reichstein.name


Alexander Reichstein is in 1957 in Moskou geboren. Hij studeerde Grafisch Ontwerp en Illustratie aan het Polygrafisch Instituut te Moskou. Daarna heeft hij voor verschillende uitgeverijen in Rusland gewerkt als ontwerper en illustrator van boeken.

Alexander is in 1990 naar Helsinki verhuisd, waar hij verschillende soorten kunst begon te maken: hij illustreert kinderboeken voor internationale uitgeverijen, geeft workshops, organiseert evenementen en cursussen kunst en bouwt grote tentoonstellingen en installaties op. Van 1992 tot 1994 en 2006 tot 2008 werkte hij als docent aan de Universiteit voor Kunst en Design in Helsinki.

Zijn werk is tentoongesteld in Finland, Zweden, Duitsland, Rusland, IJsland, Italië, Frankrijk, Japan, Spanje en Portugal. Het is te zien in verschillende collecties in Finland, Rusland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Israël en de V.S.

Awards: Finlandia Juniorprijs (1997), Topelius-prijs (1999), Finse Staatsprijs voor Cultuur voor kinderen (2008) en de prijs van het Zweedse Literatuurgezelschap in Finland (2016).