Judith van der Heiden is een visual designer/input designer en is recentelijk afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. In haar werk experimenteert ze met nieuwe en opkomende technologieën en verkent ze de impact daarvan op de sociale cultuur en ontwerpdisciplines. In haar laatste jaar raakte ze gefascineerd door kunstmatige intelligentie, toen ze werkte aan een project over chatbots, ‘Talking Algorithms’. Ze was geïntrigeerd door hun intelligente gedrag en daarmee werden kunstmatige intelligentie en machinaal leren de onderwerpen voor haar afstudeerproject ’98 Iterations’, waarin ze haar rol als een ‘input designer’ vond en definieerde. Ze ging zich concentreren op deze nieuwe discipline waarin ze kunstmatige intelligentie gebruikt als een instrument binnen het creatieve veld.

Met elke technologische ontwikkeling gaat een gigantische ontwrichting en reactie gepaard, waarna de rol van de ontwerper verandert. Machine-intelligentie vindt zijn weg binnen de ontwerpcultuur en zorgt ervoor dat onze ontwerpkeuzes steeds meer geautomatiseerd kunnen worden. Met nieuwe perceptiealgoritmen kunnen machines visuele content genereren op basis van een leersysteem dat waarneemt, verwerkt en data manipuleert op een manier die vergelijkbaar is met onze eigen cognitie.

’98 Iterations’ presenteert een nieuwe vorm van productie waarin een machine geleerd heeft om zijn eigen decoratieve objecten te genereren.

Dit proces is van ontwerp tot uiteindelijke vorm geautomatiseerd via programmeercodes en elektronische apparaten, wat de ontwerper dwingt om een kleinere rol aan te nemen. De input van de designer is beperkt tot precies dat – het voeden van de machine met input waar het van kan leren, wat een cruciale en actuele vraag oproept: Kan een machine naast het productieproces ook het ontwerpproces overnemen van de kunstenaar?

www.98iterations.com