Terror of Beauty
Het gezicht van de vrouw als strijdtoneel van schoonheid en de macht van esthetica

Het project ‘Terror of Beauty’ is een visualisatie van Sarah’s kritiek op de trend om gezichten kunstmatig mooier te maken zoals steeds vaker gebeurt. In schoonheids-tutorialvideo’s op YouTube laten vloggers zien hoe kijkers zichzelf mooier kunnen maken door cosmetische ingrepen toe te passen op hun gezicht. Het fenomeen wordt gepresenteerd als een nieuwe levensstijl, een nieuw soort schoonheidsvideo over hoe je je gezicht perfect maakt zonder make-up te gebruiken. Het gezicht van de vrouw is een strijdtoneel van schoonheid geworden, waarop de strategie van cosmetische chirurgie een permanente verandering teweegbrengt en een verwijdering van het natuurlijke gezicht. Een schoonheidsverandering die niet kan worden teruggedraaid. Door deze ingrepen wordt de unieke identiteit van het gezicht uiteindelijk uitgewist en wordt een exclusieve groep van mooie mensen gecreëerd die allemaal voldoen aan een universeel schoonheidsprototype.

Hoe ver zijn we bereid te gaan om uit schoonheidsoverwegingen inbreuk te doen op het gezicht van een vrouw? Wat zijn de toekomstige mogelijkheden en tactieken van verfraaiing? Sarah gelooft dat het momentum voor het gezicht als strijdtoneel van schoonheid nog moet komen.

Sarah Amrani heeft Lifestyle & Design gestudeerd aan de Willem De Kooning Academie. Omdat ze geïnteresseerd is in beeldcultuur gebruikt ze fotografie en film om de vrouwelijke culturele identiteit en schoonheidsidealen te onderzoeken.

www.sarahamrani.com