Uncertain Stream

Nicolás Dardano (AR/IT)

Het werk komt voort uit de mediterrane kust van Almería, Spanje, waar sterke gevoelens van fascinatie en ongemak tegelijkertijd lijken te bestaan. Deze locatie heeft een intrigerend contrast: beschermde gebieden met unieke natuurlijke stranden en een uitzonderlijke geologische enclave botsen met enorme broeikasstedenbouw – een dystopisch labyrint van semi-transparante architectuur, bedoeld om groenten te produceren voor de meeste Noord-Europese landen. In totaal beslaan de kassen van Almería meer dan 320 km2. Dit gebied wordt vaak de “plastic zee” genoemd, met naar schatting 33.500 ton plastic afval per jaar, waarvan een groot deel op de kust terechtkomt. Ondertussen herbergt het gebied enkele van de weinige Spaanse stranden aan de Middellandse Zee die nog niet geëxploiteerd zijn, een Maritiem-Terrestrisch Natuurpark met 45 km beschermde kusten, een Geopark met spectaculaire vulkanische formaties en een Speciale Vogelbeschermingszone.

De video-installatie hergebruikt lokaal afgedankte materialen en beelden om onder te duiken in deze tegenstrijdigheden en een hypnotiserend dystopisch scenario te creëren waarin schoonheid en begrip met elkaar verweven zijn en de grenzen tussen natuurlijke en kunstmatige materie uiteenvallen door stromen van video, licht en geluid. Uncertain streams’ komt voort uit het Middellandse Zeegebied, maar opent een ruimte om na te denken over een breder, wereldwijd dilemma: de meervoudige relaties die wij als mensen aangaan met het landschap en natuurlijke hulpbronnen.

Na een vruchtbare carrière als audiovisueel ontwerper, verlegde Nicolás Dardano zijn focus naar de mediakunst, waarbij hij zich richt op autonome projecten die de interactie tussen tijd, ruimte, video, licht en geluid verkennen. Zijn praktijk wordt geïnspireerd door de contemplatie en verkenning van de natuur en het landschap. Zijn werk, bestaande uit multimedia installaties en live performances is het resultaat van zijn nieuwsgierigheid en voortdurende zoektocht naar de grenzen van materiële en virtuele realiteiten, natuur en kunstmatigheid, licht en duisternis. Door een poëtisch-visuele taal te verkennen, proberen zijn stukken een moment en tijdsbestek te openen waarin onze zintuiglijke waarneming ons aanzet tot reflectie en vragen oproept met betrekking tot deze dualiteiten. Dardano woont en werkt in Buenos Aires (AR) en Blanca (ES) en maakt deel uit van het team van AADK Spanje, een door kunstenaars gerund platform voor hedendaagse kunst.

Loading...