Katja Heitmann

For Iternity

Requiem for an eternal dying swan

LOCATIE: WILHELMINAPLEIN

For iTernity is een audiovisuele installatie gebaseerd op de beroemde balletsolo ‘De Stervende Zwaan’. De zwaan is ge-upload in ‘the cloud’ waar ze overal tegelijkertijd is en voor altijd doordanst. Of… sterft ze voor eeuwig? Je kunt de zwaan alleen zien via een scherm. Dat krijg je bij de ingang van de installatie. In je eentje zie je een fractie, samen met de andere bezoekers kun je misschien het grotere plaatje zien.

For iTernity is geïnspireerd door het ontstaan van de virtuele wereld. We kunnen nu overal tegelijkertijd zijn via het internet. Onze profielfoto’s worden nooit ouder. We zijn – eindelijk – onsterfelijk geworden. Maar we hebben een scherm nodig om zichtbaar te zijn.

De muziek die je hoort is Mozarts ‘Requiem’, maar dan gezongen door de Californische YouTube-vlogger Trisha Paytas. Trisha is al eens overleden op Wikipedia. Nu zingt ze – zonder dat ze het weet – haar eigen requiem.

Choreografe Katja Heitmann (DE/NL) opereert op het snijvlak tussen beeldende kunst, performance en installatie. In haar werk onderzoekt zij wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. In 2016 won Katja de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

www.katjaheitmann.com

Concept & choreografie: Katja Heitmann
Concept & muziek: Sander van der Schaaf
Performance: Celine Werkhoven
Co-productie: DansBrabant

Tot stand gekomen dankzij PLAN Noord Brabant en het Fonds Podiumkunsten. Katja Heitmann wordt ondersteund door de Gemeente Tilburg.

Loading...