Davey Smand (NL)

Norns

Waagplein

NORNS is een interactieve installatie gebaseerd op het concept van transformatie dat mettertijd plaatsvindt. Kunstenaar Davey Smand laat zich inspireren door de natuurkundige wet van entropie: verandering of ‘wanorde’ die onvermijdelijk plaatsvindt naar verloop van tijd. Een warme vloeistof zal bijvoorbeeld uiteindelijk afkoelen, je kamer wordt uiteindelijk weer een rommeltje, de scherven van een kapotte vaas zullen nooit meer een hele vaas vormen. Entropie is van toepassing op kleine, hedendaagse dingen, maar wordt in de wetenschap ook gelinkt aan de natuur, de oerknal en het zwarte gat.

NORNS bestaat uit vier karretjes met daarop een speaker, microfoon en geluidsapparatuur, die door bezoekers geduwd kunnen worden, waarbij de geluiden van hun bewegingen en stemmingen en omgevingsgeluiden geregistreerd, gesampled en vervreemd worden.

Omdat de hele opstelling gebaseerd is op interactie en mobiliteit verandert de transformatie van het geluid afhankelijk van waar de verschillende karretjes zich in tijd en ruimte bevinden. Omdat de bron van het geluid verandert ten opzichte van de ruimte, verschilt ook de akoestiek, waardoor de gebruikers het geluid kunnen controleren of beïnvloeden. De grote groene knop op de duwbeugels van de ‘karretjes geeft de gebruiker controle over de activering en via die controle draagt hij bij tot de vormgeving van het nieuwe geluid.

Davey Smand behaalde in 2019 zijn bachelor Fine Arts aan Academie Minerva, waar hij genomineerd was voor de Academie Minerva Prijs. In datzelfde jaar was hij onderdeel van de Young Masters tentoonstelling van Media Art Friesland.

Loading...