Secular Light Unlimited (CH)

Herz

Herz verenigt verschillende sporen van audio, visuele en muzikale toepassing en een interesse in de spirituele en transformatieve kwaliteit van muziek en geluid. De op animatie gebaseerde film, gepresenteerd als een installatie met drie kanalen, draait om een speculatief verhaal waarin levende organismen niet alleen op koolstof maar ook op frequenties zijn gebaseerd.

Secular Light Unlimited: “Onze interesses en ideeën draaien specifiek rond de spirituele agentschap van muziek in een wetenschap-gedreven en op feiten gebaseerde kapitalistische economie. Ongeacht deze economie, die ALLES als grondstof met een vaste waarde of als waardeloos afval beschouwt, zijn wij van mening dat muziek in staat is een transcendente kwaliteit te bieden aan het alledaagse leven van mensen. Deze kwaliteit slaagt erin te gedijen buiten het vaste waardesysteem en is volledig subjectief voor haar luisteraars (Don Giovanni kan voor sommige mensen de wereld betekenen, terwijl anderen hun ogen sluiten en glimlachen bij Beyoncé of Playboi Carti).

 

Door deze interesse begonnen we te praten over een wereld waarin mensen proberen om daadwerkelijk een waarde op te dringen aan de spirituele kwaliteit van muziek. In de wereld van herz heeft die spirituele kwaliteit niet alleen een sonische maar ook een visuele aanwezigheid. Naast al het dierlijke en plantaardige leven dat op koolstof is gebaseerd, zijn er ook de Fovali, de geesten van geluid en muziek. De Fovali zijn een op frequenties gebaseerde entiteit van vormveranderende geluidsmaterie die eeuwig leven door de frequenties van hun omgeving te absorberen en uit te zenden. Uiteindelijk creëerden we deze complexe wereld om ons te laten leiden door een nogal open vertelstijl die geen gebruik maakt van geschreven talen. In plaats daarvan waren we geïnteresseerd in het creëren van een ritme van beelden dat op eenzelfde manier functioneert als muziek. Tegelijkertijd maakte deze aanpak van onze film een kunstwerk dat een enorme luchthaven/timesquare-reclame imiteerde – wat we grappig vonden, omdat we ervan overtuigd zijn dat zij die het weten het zullen begrijpen.” 

De menselijke bevolking en de Fovali leefden ooit vreedzaam naast elkaar en werkten samen door middel van muziek en geluid. De mensen creëerden sterke frequenties met hun muziek, die de Fovali absorbeerden en door deze frequenties te echoën, uit te rekken, te vervormen en te versterken, veranderden zij de menselijke muziek in een enorm gezoem van het universum. Dit muzikale verbond was zo sterk en harmonieus dat de frequenties die het uitzond grootse dingen konden doen: de bloemen laten bloeien, de grond bemesten, stenen uit steengroeven werpen via ultrageluid, en de kinderen in slaap brengen.

De dingen begonnen langzaam een wending te nemen toen de mensen probeerden specifieke frequenties aan de Fovali te geven om de spirituele entiteit te beheersen en er een industriële dienst van te maken.

Secular Light UNLTD. is een kunstenaarscollectief dat werkt op het gebied van muziek en bewegend beeld.

Loading...