Young Masters & Currents
3 – 19 februari

LUNA Nights & Friends
9 – 11 februari

 

Photo: Chor_Bahzad SULAIMAN_VG Bild-Kunst, Bonn
©Daniel Hausig

 

Luna 2023 • Nothing Changes


Het themaprogramma van LUNA 2023 luidt Nothing Changes: alles blijft bij het oude – is dat een pessimistische en sombere kijk op het leven, een individuele waarneming, kunnen we verandering daadwerkelijk tot stand brengen of tenminste beïnvloeden?

De uitspraak dient als een zandkorrel in de raderen van het alledaagse leven – wat verandert er niet en voor wie? Welke verantwoordelijkheid hebben media voor een hand lopende nieuws- en beeldcultuur? Is er daadwerkelijk polarisatie of is die van alle tijden; raast de mensheid op een ravijn af of valt het wellicht mee zolang je algoritmes je voorzien van de nieuwsberichten die een optimistisch toekomstperspectief ondersteunen?

Actueel wordt ons wereldbeeld aangetast door grote gebeurtenissen – toch zijn ook oorlog, pandemie, inflatie en andere dingen waar we ons tegenwoordig toe moeten verhouden, verschijnselen van alle tijden. Verandert er dus werkelijk in grote lijnen weinig tot niets?

Naast de grote uitdagingen en catastrofes die media, kunst en vrijwel iedereen bezighouden, zijn er maatschappelijke veranderingen gaande. Ook ons mensbeeld is constant aan verandering onderhevig. Een bijzondere focus leggen we in het themaprogramma op hoe we kijken naar en denken over  over onder meer gender, seksualiteit, leefstijlen, relaties van mensen onderling, en met onze natuurlijke en fysieke omgeving. Wat verandert er en wie heeft daar baat bij? Waarom is er ook angst voor deze verandering? Is de samenleving toe aan een complete herziening van de indeling van mensen in vrouwelijk, mannelijk en non-binair – zijn we wellicht allemaal non-binair maar vinden dat lastig te accepteren? Hoewel er veel vooruitgang is geboekt, is er nog een lange weg te gaan en zijn we nog niet waar we willen zijn. Rechten die vele jaren geleden door demonstranten werden bevochten, worden nog steeds betwist. Dit kan aanvoelen alsof er niets verandert.

Tijdens onze Theme Nights openen we gesprekken tussen kunst, wetenschap en technologie met verbeelding, speculatie en actie. Kijk vooral wat ons themaprogramma LUNA Currents gaat brengen, welke jonge nationale en internationale kunstenaars dit jaar exposeren in de LUNA Young Masters expositie en natuurlijk welke magische lichtkunstwerken te zien zijn tijdens LUNA Nights van 9 tot en met 11 februari in de Leeuwarder binnenstad.

3 – 19 februari


Tijdens LUNA vind je in het Stationskwartier (Snekertrekweg 1) de Young Masters expositie: licht- en mediakunstwerken van dertien jonge, nationale en internationale talenten. De expositie is gedurende de festivalperiode geopend van 10.00 – 22.00 uur ’s avonds! Check vooral het programma voor alle activiteiten en kijk hier voor alle praktische informatie. Tip: met een passe-partout voor slechts €17,- kun je gedurende de hele festivalperiode de expo en alle activiteiten bezoeken! Je koopt de passe-partout aan de deur.

 

9 t/m 11 februari


In de binnenstad van Leeuwarden vind je van 9 – 11 februari vanaf zonsondergang prachtige lichtkunstwerken van nationale en internationale makers! Je kunt geheel zelf een route bepalen. Zoek je een kaart? Kijk dan op luna.2discover.nl, de app van 2Discover waar alle kunstwerken en plaatsen op te vinden zijn.

Wil je écht niets missen en ook de achtergrondinformatie meekrijgen? Boek dan een LUNA Tour van ongeveer 90 minuten van A Guide to Leeuwarden voor €12,50!

LUNA Nights is voorbij! Tot en met zondag 3 april kun je nog de Young Masters expositie bezoeken, met kunstwerken van jonge, nationale en internationale talenten!

Programma


9 t/m 11 februari


LUNA & Friends: vijf projecten van en met Friese instellingen en bedrijven die graag op eigen gelegenheid deel uitmaken van ons programma en daarmee zeer welkome gasten zijn.

De opleiding Communicatie en Multimediadesign van NHL Stenden Hogeschool presenteert werken met twee studentengroepen; Swapfiets komt met vrolijk belichte fietsen; RAAMH als mogelijk-makers van presentaties van onze internationale projecten laat zich zien in een ruimte van Neushoorn in de Haniasteeg, en de Popfabryk presenteert i.s.m. New Noardic Wave de resultaten van residenties van film- en beeldmakers.

Wie zulke vrienden heeft, hoeft niets te vrezen.

Praktische informatie


LUNA Young Masters

Van 3 t/m 19 februari 2023
OPENdagelijks van 10.00 – 22.00 uur
AFWIJKENDE OPENINGSTIJDENdonderdag 9 t/m zaterdag 11 februari open tot 23.00 uur | zondag 19 februari open van 13.00 – 23.00 uur.
LOCATIEStationskwartier, Snekertrekweg 1, 8912 AA Leeuwarden
CONTACTmediaartfriesland@gmail.com
ENTREE€ 9,00 | Voor studenten € 6,00 | Tot en met 16 jaar gratis
PASSEPARTOUT€ 17,00 | Passepartout studenten € 11,00

*) Met een passepartout kun je gedurende de hele festival periode de expositie en alle specials, voor minder dan twee keer de dagprijs!

LUNA Nights

Van 9 t/m 11 februari 2023
TE ZIEN’s avonds van zonsondergang tot 23.00 uur
LOCATIEBinnenstad Leeuwarden
CONTACTmediaartfriesland@gmail.com
ENTREEGratis, met uitzondering van de LUNA Young Masters expositie

EXTRA

Rondleidingen & Workshops

Prijzen voor rondleidingen en workshops zijn op aanvraag, zie hier voor meer informatie. Voor boekingen en vragen kun je contact opnemen met mediaartfriesland@gmail.com.

Toegankelijkheid Young Masters expo

De LUNA Young Masters expositie vindt plaats in het Stationskwartier in Leeuwarden. Er is een kleine trap bij de hoofdingang, maar het is mogelijk om via een andere ingang het gebouw binnenkomen. Wil je daar gebruik van maken? Aarzel dan niet om dat van tevoren te melden via mediaartfriesland@gmail.com.

Loading...