BIAS

László Zsolt Bordos (HU)

László Zsolt Bordos maakt uitdagende, vaak streng gecomponeerde grafische lichtsculpturen en soundscapes die de bezoeker vaak diep raken. Licht is ongrijpbaar en vloeiend, maar de ruimtes en gebouwen waar hij op projecteert zijn massief en robuust. Hij creëert illusies van lichten en vormen en laat zo het licht de kenmerken van het gebouw stelen en vice versa. 

Na zijn prachtige werk op de gevel van het Stationskwartier tijdens LUNA 2019 maakt László Bordos voor de editie van 2024 nieuw werk voor het Paleis van Justitie aan het Wilhelminaplein. Met zijn fascinerende visuele interventies brengt hij het pand tot leven en vertelt hij op abstracte wijze het verhaal van het gebouw, de bewoners en gebruikers door de eeuwen heen. Hierbij komen ook tal van de moving heads-lampen aan te pas die met hun enorme straalkracht, bereik en wendbaarheid de inspiratie voor het themaprogramma LUNA Currents hebben geleverd. Door zijn audiovisuele kracht en de prominente locatie wordt Bias een grote beeldbepaler van LUNA Nights 2024.

De Hongaarse kunstenaar László Zsolt Bordos (1977) werd in Roemenië geboren. Hij studeerde aan de Hongaarse Academie voor Schone Kunsten in Boedapest en MediaLab UIAH (University of Art and Design) in Helsinki. Zijn werk is meer dan veertig landen te zien geweest. Sinds 2015 richt hij zich op architecturale projecties, object mapping-installaties, kunsttentoonstellingen en decorprojecties voor theater en opera. Het geluid is gemaakt door Ondrej Skala. Lichtprogrammering door Gábor Bálint.

foto: Tom Meixner

Loading...