Uncertain StreamS

Nicolás Dardano (ar/it) & giuliana grippo (Ar)

Uncertain Streams ontstond aan en is geïnspireerd op de mediterrane kust van Almería, Spanje. Deze locatie toont een intrigerend contrast: beschermde gebieden met unieke natuurlijke stranden en uitzonderlijke geologie botsen met enorme broeikasstedenbouw. Zo ontstond een dystopisch labyrint van semi-transparante architectuur, bedoeld om groenten te produceren voor Noord-Europese landen. De video-installatie van Nicolás Dardano en Giuliana Grippo hergebruikt lokaal afgedankte materialen en beelden om onder te duiken in deze tegenstrijdigheden. Zo schetsen zij een hypnotiserend scenario in stromen van video, licht en geluid.

Het werk is ontwikkeld in samenwerking met Montemero Art Residency (SP) en geluidskunstenaar Diane Barbé (FR). Montemero is een samenwerkingsproject aan de oostkust van Spanje gewijd aan duurzame ecologie en alternatieve kunstproductie. 

De soundscape van het stuk is samengesteld uit composities van Barbé, op basis van archieven van oceanografische instituten, die regelmatig geluiden uit de oceanen en opnemen. Deze laten zien hoe het geluid van scheepvaartverkeer ongekend luid is geworden en permanent het dagelijks leven binnendringt van alle onderwaterwezens, die afhankelijk zijn van akoestiek om hun wereld waar te nemen. 

Met name mijnbouw- en petrochemische bedrijven voeren onderzoeken uit om mogelijke hulpbronnen in kaart te brengen en doen dit via korte explosies: weken achtereen ononderbroken één explosie om de 20 seconden, op niveaus die de longen en oren van wezens in de buurt opblazen en leiden tot onzichtbare slachtpartijen in de diepte: lichamen. De explosies zijn op meer dan 300 km afstand te horen. Geluiden verspreiden zich veel verder in water: de oceaan is geluid.

Na een vruchtbare carrière als audiovisueel ontwerper verlegde Nicolás Dardano (1978, IT) zijn focus naar de mediakunst, met autonome projecten die de interactie tussen tijd, ruimte, video, licht en geluid verkennen, geïnspireerd verkenning van de relatie van de mens met de natuur en het landschap. Interdisciplinair beeldend kunstenaar Giuliana Grippo (AR) werkt met organische en fragiele materialen.

foto: Gabe Kamphuis

Loading...