October 14 – 22, 2022

Met a.o. Lost & Found door (c) Lin de Mol

Luna Waterstad 2022 


Van 14 tot en met 22 oktober dooft de binnenstad van Sneek haar lichten. Om de maan te laten schitteren en alle aandacht te vestigen op zorgvuldig geplaatste licht- en mediakunstwerken rondom de waterwegen in de stad. Twee weekenden en de daartussen liggende week lang wordt de stad kunstzinnig en verrassend belicht. Langs de grachten zijn er boeiende videokunst en lichtobjecten te zien. Publiek maakt een magische wandeling door de mooie stad en kiest daarbij zelf een route langs de werken. Deze zijn zo ver uit elkaar geplaatst zijn dat ook de stad zelf, haar architectuur en wateren veel aandacht krijgen. Veel monumenten en bijzondere plaatsen zijn ‘s avonds al belicht. Een aantal bijzondere plekken wordt tijdens LUNA Waterstad extra met lichtdesign in scène gezet. Het gebied dat met LUNA Waterstad wordt bespeeld is ook zo groot dat het loont om meerdere avonden aan de wandel te gaan en telkens ook neer te strijken in een van de vele gezellige cafés die de stad rijk is. Sommigen bieden een culturele randprogrammering aan. Alle elementen bij elkaar vormen een nachtelijke artistieke belevenis voor een breed publiek, van jong tot oud.

Verdeeld over het centrum van de stad wordt ingespeeld op thema’s als reizen, vreemd-zijn, diversiteit, inclusie, samensmelten en handel. Een aantal pakhuizen en andere bijzondere locaties die herinneren aan de levendige geschiedenis van de handel in de stad wordt onder de aandacht gebracht. 

Ook leuk!

Tijdens LUNA Waterstad kun je nog tal van andere activiteiten ondernemen! Wil je een LUNA Tour boeken of bijvoorbeeld een fluistersloep huren? Of zoek je een activiteit voordat je de avond in gaat? Kijk dan op de website van VVV Waterland van Friesland!

LUNA Waterstad zoekt enthousiaste vrijwilligers! Als vrijwilliger ben je gastheer of -vrouw bij de kunstlocaties, houd je een oogje in het zeil en voorzie je bezoekers van informatie. Help je mee? Meld je aan via het aanmeldformulier van Cultuurkwartier Sneek!


Water verbindt

Sneek is historisch een handelsstad. Sinds het begin van haar geschiedenis vond er een levendige uitwisseling plaats. De markt bestaat al vanaf het bestaan van de stad. Het eerste Japanse bedrijf dat zich ooit in Nederland wilde vestigen koos voor Sneek en zo zijn er nog steeds tal van andere internationale bedrijven die samen met traditionele Sneker ondernemingen voor een aantrekkelijk woonklimaat in een mooie stad zorgen.

De allereerste editie van LUNA Waterstad nodigt kunstenaars uit die met hun werk inspelen op het gegeven dat handel een belangrijke rol speelt in Sneek. Handel draagt bij aan welvaart, stabiliteit en zorgt hiernaast voor diversiteit wat bijdraagt aan een sterk en veelzijdig cultureel leven.

Check hier welke kunstwerken er tijdens LUNA Waterstad te zien zijn! Van 14 tot en met 22 oktober kun je genieten in de binnenstad van Sneek, van zonsondergang tot 23.00 uur ’s avonds. LUNA Waterstad is geheel gratis toegankelijk.

Zoek je een plattegrond?

Of ga naar de online app en navigeer van kunstwerk naar kunstwerk tijdens je wandeling door de stad!

Waterstad kunstwerken


LUNA Waterstad wordt mede mogelijk gemaakt door

Loading...