Marek Radke (PL)

Onderwaterwereld

Brugwachtershuisje bij de Waterpoort

In het bijzondere brugwachtershuisje bij de Waterpoort schept kunstenaar Marek Radke een fascinerende wereld die net zo goed een onderwater scenario als een blik in het heelal kan zijn. Deze installatie is eerder op verschillende locaties gerealiseerd en vervormt elke locatie tot een boeiende kijkdoos.

Van 1972 tot 1978 studeerde Marek Radke kunst en onderwijs aan de Universiteit van Gdansk en de Adam Mickiewicz Universiteit in Poznan. Van 1978 tot 1983 werkte hij als kunstdocent in scholen. Tijdens de staat van beleg in Polen (1981-1983) maakte hij een reeks figuratieve schilderijen waarin hij kritiek uitte op de politieke situatie in die tijd. Na twee illegale tentoonstellingen verliet hij Polen in 1983. Hij emigreerde naar Finland en verhuisde een jaar later naar Duitsland.

De eerste zes jaar in Duitsland werkte hij in een staalfabriek in Paderborn. In deze tijd schilderde en exposeerde hij veel. Zijn schilderen in ballingschap ging een fase van grote verandering in. Hij keerde terug naar het principe van zijn vroegere werkmethode – driedimensionale kleur constructies. Sinds die tijd zijn zijn representatieve toespelingen zo vereenvoudigd dat er slechts een verre band met de oorspronkelijke vorm overblijft. Radke haalt zijn inspiratie uit concrete onderwerpen. Hij schildert abstracte, geometrisch opgevatte composities die geen relatie hebben met het reële en het zichtbare. Sinds 2000 werkt hij, naast zijn schilderkunst, met ruimtelijke vormen, installaties waarin objecten in UV-licht (black light) worden gebracht.

Loading...