LUNA GOES FILM | Binnentuin Boekhandel Van der VeldeDe hele avond kun je je opwarmen aan de vuurton, terwijl er een keur aan korte films van Noordelijke makers en uit de hele wereld langskomt.

17:00 The Big Black Ball
17:30 NNW: videoart in een dag
18.30 The Big Black Ball
Heimatfilme:
19.00 Jingliu – Deirdre Welmoed Breider
19:05 Buenos Aires – Deirdre Welmoed Breider
19:10 Zalost – Zivot – Zelja – Jovana Stulic
19:25 NNW: Waddenfilms
19:40 Sisters – Daphne Lucker
20:00 Draw your gun – Wouter Jansen
20:25 NNW: vier clips uit de Heimat
20:45 TENT Academy Awards
22:00 Horsin’ Around Animations from Ars Independent Katowice
23:00 The Big Black Ball (23 en 24 november)

The Big Black Ball
In september 2000 liep de Nederlandse kunstenaar Yvonne Dröge-Wendel door de straten en steegjes van Leeuwarden met een massieve zwarte bal van 3 meter diameter, gemaakt van vilt. The Big Black Ball maakte deel uit van het allereerste project van kunstenaarsinitiatief VHDG dat sindsdien een belangrijke rol heeft gespeeld in de hedendaagse kunst in Noord-Nederland. De film die we presenteren bij LUNA is een registratie van ontmoetingen van de bal met verschillende mensen en locaties van de stad. Het brengt ons terug naar onze stad in het jaar 2000. Doe mee aan de visuele wandeling en zie hoe alles is veranderd.
www.yvonnedrogewendel.nl

New Noardic Wave
Samen met filmplatform New Noardic Wave presenteren we een compilatie korte waddenimpressies en een selectie artistieke shorts en clips uit het Noorden. Met, als het goed is, ook een compilatie van verse films die woensdag worden gemaakt!
www.nnw.frl

NNW: videoart in een dag
In een dag een videokunstwerk maken met je smartphone. Kan dat? we gaan het zien! De volgende dag, op donderdag, gaan de films in premiere op LUNA en draaien daar drie dagen voor publiek.

NNW: Waddenfilms
Tijdens de dag van het wad dit jaar hebben elf teams bestaande uit een mix van multimedia professionals een visuele ode gebracht aan de wadden. Verspreid over de waddenkust hebben ze in twee dagen tijd een korte film van zestig seconden gemaakt.

JINGLIUDeirdre Welmoed Breider
Een poëtische film van de Friezin Deirdre Welmoed Breider over een Chinees meisje dat opgroeide in Friesland: Jingliu Poelstra. Vorig jaar maakt Jingliu deel uit van het team van het Media Art Festival, helaas moet ze dit jaar het avontuur samen met ons missen omdat ze op dit moment terug is naar haar roots in China. De zwart-witte beelden van Jingliu nu, en beelden van haar jeugd worden ondersteund met een gedicht die door haar zelf wordt voorgedragen.

Buenos Aires- Deirdre Welmoed Breider
Deze andere film van Deirdre Welmoed Breider gaat over een meisje die de drukke wereld van nu zat is. Toevallig komt er iets op haar pad wat haar raakt, en ze gaat erop uit om dit te vinden. Het werk is een verfilming van het gedicht ‘Buenos Aires’ van de Friese dichteres Rixt (1887 – 1979).

Zalost – Zivot – Zelja – Jovana Stulic
De vier korte films van Jovana Stulic tonen de zoektocht naar een plek die tot nu toe alleen in gedachtes bestaat.  Ze werd geboren in Nederland maar komt oorspronkelijk uit Servië. Opgegroeien in verschillende culturen vormt een melancholische kijk op het verleden, dat een essentieel onderdeel is in haar werk. De verschillende video’s zorgen voor een sereen beeld, waarin uiteenlopende elementen uit Jovana’s leven samenkomen.
www.jovanastulic.com

Sisters – Daphne Lucker
Sisters van Daphne Lucker is een korte dansfilm over de liefdevolle verbindingen tussen drie zussen in een probleemgezin. Ze zijn overgeleverd aan elkaar en overleven zolang ze samen zijn. Is hun liefdevolle verbinding sterk genoeg om hun omgeving te overleven?

Draw your gun – Wouter Jansen
De nieuwe western van Wouter Jansen gaat over een kunstenaar die goed kan tekenen. Hij zet een vent, aan wie hij een hekel heeft, op een Wanted-poster en zet er een beloning van 150 dollar bij voor wie hem afmaakt. Er ontstaat een een kettingreactie van geweld en fraude. De film won onlangs de eerste prijs voor de beste korte film op het Almeria western filmfestival in Spanje.

NNW: vier clips uit de Heimat:

The Dance of Mister Vitus – Louis Oetelmans
The Dance of Mister Vitus
is een film over St. Vitus en de Vitusdans gemaakt door beeldend kunstenaar Louis Oetelmans. Het is geen verfilming van de legende, maar van beelden rond dit thema. De videowerken van Louis Oetelmans zijn net bewegende schilderijen door de combinatie van film en tekeningen, beweging en stills. De kunstenaar werkt momenteel samen met de Leeuwarder sounddesigner Wander Kars.

Shoutai – Tika Leinenga
Shoutai is Japans voor uitnodiging. Tika Leinenga gebruik de ambacht om de schoonheid van de Japanse cultuur te verspreiden. Het symbool op de cape is het familiewapen die ze zelf op een Japanse wijze heeft ontworpen. Een simpele vorm en een praktisch ontwerp is kenmerkend voor Japanse klederdracht. In de video mengen moderne, oude, Japanse, en westerse invloeden zich tot een prikkelend beeld.

I’m too sad to tell you – Tim Zweistra
Tim Zweistra maakte voor de band BlackboxRed uit Leeuwarden een videoclip waarin twee personen een lichamelijke strijd aangaan met elkaar en de natuurlijke elementen. Het nummer I’m too sad to tell you maakt onderdeel uit van hun nieuweste album “Salt In My Eyes”.
www.timzweistra.com

Light Pain – Wouter Klinkenberg
Wouter Klinkenberg, geboren in Drenthe, is een filmregisseur en studeert momenteel filmregie aan de LUCA School of Arts in Brussel. Film staat voor hem het dichtstbij muziek en in zijn projecten gaat hij dan ook telkens op zoek naar de muzikale kracht van het medium film. Deze korte stopmotion film van Wouter Klinkenberg sluit heel mooi aan op LUNA!

TENT Academy Awards
De Rotterdamse TENT Gallery selecteert ieder jaar de beste kunstfilms van afstudeerders van Nederlandse academies. Wij mogen ze op LUNA presenteren!
De grote winnaars dit jaar zijn Praewa Bink Bulthaweenan, Michelle Ermens en Natalia Papaeva. Natalia Papaeva, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, sleepte met haar film Yokhor de TENT Academy Award 2018 in de wacht. In de film reciteert Papaeva de enige twee zinnen die ze zich kan herinneren van een kinderliedje in haar moedertaal, de Buryat (Siberië).
Praewa Bink Bulthaweenan won met A real girl de Best Foreign Film Award, de prijs voor de beste eindexamenvideo van jonge kunstenaars uit het gastland. De 8,5 minuten durende film van de afgestudeerde studente aan de Manchester school of Art  toont haar gedachten over identiteit, seksualiteit en de rol van haar familie hierin opgroeiend in Thailand. Met humor tackelt ze de moeilijke onderwerpen rondom pesterijen, zelfbeeld en haar traditionele familiewaarden.
De favoriet van het publiek was de animatie Drained van Michelle Ermens. De kijker wordt meegenomen in de psyche van een meisje dat kampt met een mentale stoornis. Het zoeken naar een oplossing en de wanhoop worden afgewisseld met elkaar. Ermens studeerde aan de ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle.
www.tentrotterdam.nl

Horsin’ Around
Een selectie hilarische shorts uit de hele wereld, aangeboden door onze vrienden van Ars Independent Katowice. De acht korte films die te zien waren tijdens het Ars Independent Festival 2018 zorgen voor een beetje licht in tijden van dagelijkse crises en wereldwijde meltdowns.
www.arsindependent.pl

Locatie: Binnentuin Boekhandel Van der Velde | Nieuwestad 57 – 59
22 november 17.00 – 23.00
23 en 24 november 17.00 – 00.00


SHOW THIS PAGE IN ENGLISH