LEONID TISHKOV (RU)

PRIVATE MOON

WESTERKADE | OP HET WATER

In 2003-2005 begon de Russische kunstenaar Leonard Tishkov met de ‘Private Moon Journey’ die sindsdien naar verschillende locaties in de wereld is gereisd. Het is een visueel gedicht dat het verhaal vertelt van een man die de maan ontmoette en de rest van zijn leven bij haar bleef.

“In de bovenwereld, in feite op de zolder van zijn eigen huis, zag hij de Maan uit de lucht vallen. Ooit verstopte ze zich voor de zon in een donkere en vochtige tunnel. Maar de passerende treinen maakten haar bang. Nu kwam ze naar het huis van de man…”

Uiteindelijk blijkt dat de Maan onze eenzaamheid in het universum overwint en velen van ons verenigt. Private Moon Leeuwarden wordt een nieuwe episode van ontmoetingen met de Maan. De LUNA bezoekers zijn uitgenodigd om hun foto’s en verhalen toe te voegen. 

Leonid Tishkov woont en werkt in Moskou. Sinds het begin van de jaren negentig evolueerde zijn werk steeds meer naar grootschalige installaties die de toeschouwer wilden betrekken bij absurdistische situaties met fictieve stripfiguren en een vermenging van theatrale actie. 

Private Moon is mogeljik gemaakt door het Leeuwarder bedrijf Pyrasied dat de maan voor dit werk geheel uit gerecycled materiaal heeft geproduceerd. Na het festival wordt de maan ingesmolten en gaat een nieuw leven in andere vorm tegemoet.

Foto (c) Xanne Vera

Loading...