Johannes Bosgra (NL)

Requiem Avis

Gouverneursplein

REQUIEM AVIS is een nieuw videowerk dat de Friese kunstenaar Johannes Bosgra voor LUNA 2022 heeft gemaakt. Een grote zwerm spreeuwen vormt abstracte landschappen in de lucht in een perfecte choreografie. Dit spreeuwenballet is door Bosgra exact afgestemd op het muziekstuk Death Speaks van David Lang. In Death Speaks spreekt de dood, niet als een plaats of staat, maar als een persoon. Met woorden van Schuberts Der Tod und das Mädchen. Geïnspireerd door het thema van LUNA 2022, Voices, geeft Bosgra de vogels in Requiem Avis een stem. De stem van de dood. Want sinds 1990 is het aantal spreeuwen met 40% afgenomen. Requiem Avis is een dodenmis voor de vogels, als symbool voor het verlies aan biodiversiteit.

Johannes Bosgra’s (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. In samenwerking met musici en componisten creëert hij Gesamtkunstwerke van geabstraheerde landschappen en klassieke muziek. Bosgra speelt zelf graag piano. In 2019 heeft hij een videowerk gemaakt voor de componist Philip Glass en pianist Feico Deutekom, dat in première is gegaan tijdens de presentatie van de CD Musical Offering in de Melkweg Amsterdam. Hij heeft recent het videowerk Verklärte Nacht gemaakt, dat in première is gegaan bij Museum Voorlinden in Wassenaar in juni 2021. Zijn grote vierkanaals video-installatie Kust heeft in 2021 een grote concertzaal in Stadsschouwburg de Harmonie veranderd in een serene zeewereld. Bosgra’s werk is internationaal getoond bij instellingen zoals: New World Symphony Hall, Miami; Tonhalle Düsseldorf; Espace Beaurepaire, Parijs; Moscow Photocenter.

Hij is geselecteerd als FRESH EYES European Photography Talent 2020 en GUP New Dutch Photography Talent 2020. Hij was winnaar van de Kultuerpriis Tytsjerksteradiel 2020. Voor zijn nieuwe serie spreeuwenzwermen heeft hij veel prijzen ontvangen, o.a. de titel
‘Natuurfotograaf van het jaar’ bij de Prix de la Photographie Paris en goud bij de Moscow International Foto Awards.

Loading...