11 ANDERE OORDEN

11 Andere Oorden


December is altijd een donkere maand, maar in 2020 nog iets donkerder dan normaal. Voor veel van ons was deze maand somberder en ingetogener dan we gewend zijn. Daarom zorgde LUNA Collective, in samenwerking met Lichtendonker en Merk Fryslân en in opdracht van de provincie Fryslân, voor een culturele belevenis en een lichtje aan het einde van de tunnel. Gedurende elf avonden werd de aandacht gevestigd op bijzondere en onbekende plekken in heel Fryslân.

Met artistieke belichting en versterkt door geluidscollages, werd de kerstgedachte verspreid met een verhaal dat past bij deze tijd en bij onze provincie. LUNA Collective en Lichtendonker zochten fysieke plekken op die anders weinig of zelfs negatieve aandacht krijgen: afgelegen schuren, dichtgetimmerde panden, verlaten velden. Plekken die niet goed passen in een anders homogeen dorpsgezicht. Deze locaties staan symbool voor degenen die aan de randen van onze samenleving staan: de bonte vogels en grijze muizen, die niet passen in onze geijkte verwachtingspatronen. Daarom stonden niet de iconische Friese plekken centraal, maar juist 11 Andere Oorden. Positieve aandacht maakt immers alles mooier.

Foto’s door (c) Tom Meixner

14 DECEMBER: ESONSTAD

Bruisende straten, honderden evenementen en volle hotels en vakantieparken. Het is pas twee jaar geleden dat Friesland de place to be was tijdens Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Ook dit jaar zijn we massaal op vakantie gegaan in eigen land. We gingen op zoek en ontdekten de pure schoonheid die de provincie rijk is. Voor 11 Andere Oorden is de toegangspoort van Esonstad eenmalig omgetoverd tot een enorm fotoboek. In het hier en nu, bladeren we in het boek van toen en vroeger. Lees hier verder.

Het item over Esonstad door Omrop Fryslân bekijk je hier.

15 DECEMBER: ZWARTE HAAN

Het is een plek die voelt als het einde van de wereld. Plaatselijk noemt men het dorpje echter het begin van de wereld. Grenzend aan de Waddenzee biedt het dorpje Zwarte Haan je niks minder dan volledige rust en kalmte, midden in de natuur. Zwarte Haan ligt precies in het midden van het Nederlands waddengebied en is één van de weinige plekken waar je nog een echte sterrenhemel kunt zien in Nederland vanaf vaste wal. Een enorme dijk aan de rand van het dorp beschermt ons tegen het water. Als je goed kijkt, zie je verderop dat er druk wordt gevist met lichtgevende hengels. Lees hier verder.

Bekijk het item over Zwarte Haan van Omrop Fryslân hier.

16 DECEMBER: OUDEMIRDUM

Het is het enige exemplaar dat nog overeind staat in Friesland: de oude luchtwachttoren in Oudemirdum. Slim verstopt aan de bosrand van het Jolderenbos, diende de luchtwachttoren vroeger als uitkijkpunt om vijandige vliegtuigen te signaleren in akelige tijden van oorlog. Waar we destijds op onze hoede waren voor zichtbare vijanden, vluchten we nu allen onze huizen in om veiligheid te zoeken voor een onzichtbare variant.  Speciaal voor 11 Andere Oorden, is de oude luchtwachttoren omgetoverd tot een flatgebouw als vorm van warmte en geborgenheid. Zo zetten we de gepensioneerde toren in de schijnwerpers en doet hij eenmalig dienst om ons verlichting in moeilijke tijden te geven. Lees hier verder.

Het item over Oudemirdum door Omrop Fryslân bekijk je hier.

17 DECEMBER: HANTUM

Hij is maar liefst 13 meter hoog, hangt vol kleurrijke vlaggetjes en de dieren lopen er vrij rond. Het is misschien wel de grootste verrassing van Friesland. Te midden van de polders, molens en het water bevindt zich de eerste en enige boeddhistische tempel van Nederland. Met slechts 400 inwoners kenmerkt het dorpje Hantum zich vooral door de kleurrijke stoepa die het dorp rijk is. Lees hier verder.

Het item over Hantum door Omrop Fryslân bekijk je hier.

18 DECEMBER: OLDEBERKOOP

Het is het oudste dorpje in de regio Stellingwerf en ademt authenticiteit door de karakteristieke monumentale panden die het rijk is. Aan de rand van Oldeberkoop staat een heel ander gebouw: de CAV. Voor 11 Andere Oorden biedt het pand precies wat we nodig hebben in donkere tijden: opvang, erkenning en liefde. Lees hier verder.

Het item over Oldeberkoop door Omrop Fryslân bekijk je hier.

19 DECEMBER: HEGEBEINTUM

De Friezen zijn een kei in de voeten droog houden. Daar weten de 85 inwoners van Hegebeintum alles van. Het kleine dorpje is namelijk gebouwd op een terp. En niet zomaar een terp: met 8,8 meter boven NAP is het de hoogste terp van Nederland en Duitsland. Wie zich richting het dorp in het Noordoosten van Friesland begeeft, kan het gevoel bekruipen dat hij een tijdreis maakt naar de Middeleeuwen. Zo gek is dat niet, want Hegebeintum is al ver voor Christus gebouwd. Voor 11 Andere Oorden veranderen we de terp in een hedendaagse setting. Aan de hand van verschillende projecties, vertellen we het kerstverhaal op de afgraving van de terp. Waar het bijna Bijbels aanvoelt. Lees hier verder.

Het item over Hegebeintum door Omrop Fryslân bekijk je hier.

20 DECEMBER: CORNWERD

Hij staat nog steeds met verve aan de Kop van de Afsluitdijk. De Cornwerdermolen bevindt zich aan de rand van het gelijknamige dorpje Cornwerd. Na ruim een eeuw dienst is de molen nog steeds niet uit het veld te slaan. Omringd door het IJsselmeer en het Natura-2000 gebied, staan verderop grote hedendaagse soortgenoten in de vorm van windmolens. Waar de Afsluitdijk zorgt voor verbinding tussen twee provincies, biedt LUNA Collective verbinding tussen oud en nieuw in de vorm van licht. Lees hier verder.

Het item over Cornwerd door Omrop Fryslân bekijk je hier.

21 DECEMBER: DRACHTEN

Het is een beeld dat je misschien nooit voor mogelijk had kunnen houden. Een woonkamer midden op een start- en landingsbaan? De lampjes van de 730 meter lange baan van het vliegveld vlak buiten Drachten bieden de kijker een dramatisch maar sfeervol aangezicht. De voet van de baan biedt een setting voor een huiselijke sfeer die dient als veilige haven en toevluchtsoord ten tijde van donkerte. Lees hier verder.

Het item over Drachten door Omrop Fryslân bekijk je hier.

22 DECEMBER: ACHLUM

Het trafostation in Achlum lijkt voor de meesten op een sobere kerktoren. Wat men niet weet is dat dit het enige trafostation in Friesland is dat nog overeind staat. Ruim een eeuw geleden is het bouwwerk gebouwd om het platteland te voorzien van energie. Vlak naast het trafostation staat een ijsbaan die enkele jaren geleden ook al 100 kaarsjes mocht uitblazen. De schaatsen blijven deze winter in het vet, maar de eeuwenoude traditie Koek en Zopie niet. Een gigantisch chocolademelkpak verlicht het krakende ijs van de schaatsbaan in Achlum. Als je goed luistert, hoor je het geknisper en gekraak van het ijs. Als je je ogen sluit, waan je je even in vroegere tijden. Voor 11 Andere Oorden veranderen we Achlum in een nostalgisch en oergezellig schaatsfestijn. Proost! Lees hier verder.

Het item over Achlum door Omrop Fryslân bekijk je hier.

23 DECEMBER: BALK

Het dorp staat bekend bij veel watersportliefhebbers. Je vindt er meerdere zeilscholen en er ligt een grote jachthaven aan het Slotermeer. We hebben het natuurlijk over Balk. Geliefd bij fietsers en zeilers ademt het dorp een gevoel van beleving en ontspanning. De monumentale gebouwen benadrukken dit gevoel nog eens extra. Niet voor niks heeft het dorp het predicaat ‘beschermd dorpsgezicht’. Balk is een waterstad en daarom toveren we dorpshuis de Treemter eenmalig om in een enorm aquarium. Lees hier verder.

Het item over Balk door Omrop Fryslân bekijk je hier.

24 DECEMBER: APPELSCHA

In donkere tijden kun je het maar beter gezellig maken. Nog nooit stonden we al zo vroeg in de rij om een kerstboom in huis te halen. De 23 meter hoge kerstboom in New York is misschien wel het bekendste en grootste exemplaar ter wereld. Hoge bomen vangen veel wind en daarom gooit LUNA Collective er graag een schepje bovenop. Zeker nu we aan de vooravond van kerst staan. Normaliter is het de hoogste uitkijktoren van Friesland, maar vlak voor de kerstdagen wordt de Bosbergtoren in Appelscha eenmalig omgetoverd tot een gigantische kerstboom! Lees hier verder.

Het item over Appelscha door Omrop Fryslân bekijk je hier.

Loading...