Clemenswerther Flüsterer

Clemenswerther Flüsterer


Beeldend kunstenaar Loes Heebink uit Kolderveen (Meppel) presenteerde op vrijdag 13 september 2019 haar kunstwerk Clemenswerther Flüsterer bij Schloss Clemenswerth in Sögel (Emsland, DE). De kunstenaar voltooide dit werk in het kader van Grenzkultur, een grensoverschrijdend project rond het immaterieel erfgoed in Duitsland en Nederland.

Het kunstwerk is mede geproduceerd door Stichting Media Art Friesland.

De opdracht was om een hedendaagse artistieke blik te geven op het thema ‘jacht’. Manshoog, maar door hun transparantie zeer ijl, staan tussen de bezoekersparkeerplaats en het hoofdkasteel drie figuren: een paard, een jachthond en een valk. Bezoekers moeten goed kijken, maar ook goed luisteren om het verhaal van deze dieren te ervaren. Een subtiele soundscape zorgde voor een zintuiglijke ervaring. De soundscape is gemaakt door de Leeuwarder sounddesigner Marinus Groen, die ook als technisch producent is verbonden aan Media Art Friesland. Jachtgeluiden, maar dan vanuit het bijzondere perspectief van de prooi, klinken uit de sokkels van de drie dieren. De plexiglas sculpturen werden gemaakt door het Leeuwarder bedrijf Pyrasied Xtreme Acrylic.

Loes Heebink geeft met dit werk niet alleen een visie op het onderwerp jacht, maar heeft dankzij haar jachtvergunning ook inzicht in het spel tussen mens en dier tijdens de jacht: “Wat mij het meest fascineert tijdens de jacht is de connectie tussen mens en natuur via de dieren. Als wij goed kijken en luisteren naar het gedrag van de dieren, leren wij ook iets over onszelf. Wij begrijpen, hoe de natuur in elkaar zit en functioneert. De scherpe zintuigen van de dieren helpen de mensen dan ook om voedsel in de natuur te vinden en te oogsten of bijvoorbeeld een natuurramp of dreigende ziektes te zien aankomen.”

Grenzkultur is een grensoverschrijdend project rond het immaterieel erfgoed in Duitsland en Nederland. In het project werkten de Emsländische Landschaft, Stichting Kunst & Cultuur, Provincie Drenthe en Emslandmuseum Lingen samen aan kleine en grote evenementen rond de thema’s Ruimte, Taal, Ambacht en Feesten. De samenwerking resulteerde in tentoonstellingen, podiumactiviteiten, actiedagen, films, workshops en publicaties die tot eind 2019 aan het publiek werden gepresenteerd.

[et_pb_gallery gallery_ids=”9127,9129,9131,9124″ show_title_and_caption=”off” _builder_version=”4.4.5″][/et_pb_gallery]

Loading...