TEXT ME

2023 • TEXT ME – Young Curators


Bezoekende jonge curatoren op LUNA Young Masters 2023

[Foto v.l.n.r. bovenste rij: Viktória Razina, Janet Sebri, Cyrine Ghrissi; onderste rij: Gabriella Encheva en Zrinka Grula]

Het TEXT ME – Project

Door Jan Herman de Boer, curator LUNA Young Masters 2023

Text Me is een intensief programma van een week waarin een selectie van jonge curatoren met een internationale achtergrond de kans krijgen om dieper in het festival te duiken en zich door middel van schrijven intensief met de Young Masters-kunstwerken te verdiepen. Tijdens en na hun bezoek schreef elke deelnemer een tekst over een van de kunstwerken in de LUNA Young Masters expositie, een tentoonstelling van 13 werken van opkomende kunstenaars die de kern van het festival vormen. De teksten op deze pagina zijn de resultaten van dit programma.

Het programma werd gemodereerd door Aymen Gharbi en bestond uit workshops, excursies, veel schrijfwerk en discussiesessies. Deze sessies, dieper ingaand op het interviewen van kunstenaars, de kunstcontext, diversiteit in de kunst en het publiek, werden verzorgd door Bettina Pelz. De jonge curatoren bespraken artistieke benaderingen en de ervaringen van het publiek met ervaren kunstenaars Gudrun Barenbrock, die dit jaar ook tijdens LUNA Nights exposeerde, en Nico Dardano, wiens werk in 2021 tijdens LUNA Nights te zien was.

Tijdens dit intensieve programma werden de jonge curatoren niet alleen betrokken bij deze workshops en discussies, maar het stelde hen vooral in staat om diep in één kunstwerk van de tentoonstelling te duiken. Ze interviewden de kunstenaars en brachten tijd door met het kunstwerk. De jonge curatoren gaven elkaar feedback op de resultaten van hun onderzoek en hielden gezamenlijke schrijfsessies om hun teksten te perfectioneren en ook van elkaar te leren.

De vijf curatoren die deelnamen aan het Text Me programma hebben een uiteenlopende achtergrond. Waar de een vanuit een technisch perspectief kon kijken, verdiepte de ander zich in de ervaringsgerichte, sociale of zelfs historische aspecten van een kunstwerk. Deze diversiteit leidde tot kruisbestuiving van expertises, wat terug te zien is in de teksten.

Alle teksten zijn geschreven in het Engels.

Loading...